Ευρωπαϊκής Ένωση
Διαδρομές για πεζοπορία

• Κατεβαίνουμε στο ποτάμι. Από το δρόμο που κατεβαίνουμε προς το σχολείο (τώρα λαογραφικό Μουσείο) περνάμε το νεκροταφείο και συνεχίζουμε να κατηφορίζουμε προς το ποτάμι Βιστρίτσα (αρχαίος Ίναχος).
• Διαδρομή στον Κεφαλάρη του Γαρδικιού. Μια πανέμορφη ομαλή διαδρομή που αρχίζει από τις βρύσες Ντοβουρνά και συνεχίζει στον δασικό δρόμο μέσα από το ελατόδασος που στεφανώνει το Γαρδίκι και καταλήγει στην έξοδο του χωριού προς Οξυά, που κάποιοι την κάνουν για καθημερινό πρωϊνό περπάτημα (απόσταση ………..)
• Γαρδίκι-Αγία Παρασκευή. Εύκολη σε 20 περίπου λεπτά ανάβαση (από το μέσο υψόμετρο 950μ του Γαρδικιού) από δασικό μονοπάτι προς το γραφικό εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής (υψόμετρο 1200μ) όπου κάθε χρόνο οι σύλλογοι οργανώνουν γλέντι ‘Το αντάμωμα των Γαρδικιωτών’
• Γαρδίκι-Αγία Παρασκευή-Αεροδρόμιο. Συνεχίζοντας από την Αγία Παρασκευή στον δασικό δρόμο φτάνουμε στο «Αεροδρόμιο» σε υψόμετρο 1300μ, ένα πλάτωμα-ξέφωτο που πήρε το όνομά του, επειδή κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης, αεροπλάνα των Εγγλέζων έριχναν διάφορα πολεμοφόδια και ρουχισμό στους αντάρτες (μαρτυρία καταγεγραμμένη αναφέρει ότι έριξαν κάποτε μόνο τις αριστερές αρβύλες!).
• Διαδρομή Γαρδίκι-Καταφύγιο Οξυάς. Μια μεγάλη διαδρομή 4-5 ωρών, που παρουσιάζει πολλές εναλλακτικές διαδρομές. Από το Αεροδρόμιο μπορείτε να ακολουθήσετε τον ορεινό δρόμο μέχρι να συναντήσετε (στο φαλακρό) το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 (φαίνεται γιατί έχει ανοιχτεί σαν δρόμος που κατεβαίνει από δεξιά). Ακολουθείτε το Ε4 αριστερά σας, που βασικά συμπίπτει την κορυφογραμμή και περνώντας από την Ψηλή Ράχη την ψηλότερη κορυφή της Σαράνταινας (1900μ) θα σας βγάλει στο καταφύγιο. Αν πριν ανέβετε για την Ψηλή Ράχη ακολουθήσετε τον χωματόδρομο δεξιά θα φτάσετε στο πέρασμα για την Άμπλιανη, εκεί που χάθηκαν σύμφωνα με την τοπική παράδοση τα σαράντα μέλη μιας γαμήλιας πομπής που διέσχιζε το βουνό πριν από πολλά χρόνια και η οποία έπεσε σε ξαφνική χιονοθύελλα γεγονός από το οποίο το όρος Οξυά πήρε και την ονομασία Σαράνταινα.
• Διαδρομή Γαρδίκι-Κοκκάλια. Μια επίσης μεγάλη διαδρομή. Εδώ όταν συναντήσετε το Ε4 που έρχεται (δρόμος) από δεξιά τον ακολουθείτε. Προσοχή χρειάζεται γιατί πρέπει να εγκαταλείψετε τον δρόμο και να συνεχίσετε στην κορυφογραμμή, αλλιώς θα οδηγηθείτε στο Παλαιοχώρι.