Ευρωπαϊκής Ένωση
Το Γαρδίκι

Το Γαρδίκι Ομιλαίων, βρίσκεται στην δυτική Φθιώτιδα, στην ανατολική πλευρά της οροσειράς της Οξυάς ή Σαράνταινας, που η κορυφογραμμή της εκτείνεται βόρεια από τα Κοκκάλια (Ράχες Τυμφρηστού) και κατεβαίνει νότια μέχρι τον αυχένα που συνεχίζει προς Βαρδούσια και είναι το σύνορο δυτικά με την Ευρυτανία και νότια με Αιτωλοακαρνανία και Φωκίδα.

Από τη Λαμία φθάνουμε σε περίπου 1 ώρα (συνολική απόσταση 65 χλμ). Οδηγούμε προς Καρπενήσι και στην πλατεία της Μακρακώμης πηγαίνουμε αριστερά και περνάμε τον Σπερχειό ποταμό. Από την Σπερχειάδα πηγαίνουμε αριστερά. Περνάμε από τα χωριά Παλιοβράχα, Φτέρη, Λευκάδα και Κανάλια. Μπαίνουμε στο Γαρδίκι και ταυτόχρονα στον ορεινό όγκο της Σαράνταινας από το διάσελο που σχηματίζεται μεταξύ της νοτιοανατολικής χαράδρας-στροφής του ποταμού Ίναχου (Βιστρίτσα) που πηγάζει από την Οξυά και του βορειοδυτικού χείμαρρου Νίσβαρη που πηγάζει από τις κορυφές Καράβι-Αλογοβούνι και καταλήγει στον Ρουστιανίτη που έρχεται από τα Πουγκάκια (όλοι παραπόταμοι του Σπερχειού).

gardiki
Το Γαρδίκι είναι «κτισμένο» αμφιθεατρικά στην πλαγιά που ανεβαίνει από τον Ίναχο και σ' ένα μήκος περίπου δύο χιλιομέτρων μέχρι την έξοδο-διχάλα προς Οξυά και Πλάτανο (Στάγια). Τα σπίτια είναι διάσπαρτα πάνω και κάτω από τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει το χωριό σε όλα αυτά τα δύο χιλιόμετρα. Τα κτήματα κάτω από τον οικισμό μέχρι το ποτάμι ήταν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις των κατοίκων, τα οποία σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Όλα τα σπίτια διέθεταν δίπλα κάποιο μικρό κήπο, στον οποίο ακόμη σήμερα κάποιοι βάζουν τα μποστανικά τους.
Μέχρι και τον πόλεμο το Γαρδίκι αριθμούσε πάνω από χίλιους κατοίκους. Μετά τον πόλεμο και κυρίως με τον εμφύλιο και τις διώξεις που ακολούθησαν, όπως στα περισσότερα χωριά της Ελλάδας, πολλοί Γαρδικιώτες μετανάστευσαν στο εξωτερικό αλλά και στην Αθήνα, την Λαμία και σε άλλες πόλεις και το χωριό πήρε την κατιούσα, αφού όλοι σχεδόν οι νέοι άνθρωποι έφυγαν.

Τα γύρω κοντινά χωριά, που παλιότερα μαζί με το Γαρδίκι αποτελούσαν τον Δήμο Ομιλαίων είναι το Παλαιοχώρι και τα Πουγκάκια που τα βλέπουμε στις απέναντι ράχες από τον δρόμο ερχόμενοι για το Γαρδίκι καθώς και ο Πλάτανος (Στάγια) που βρίσκεται νοτιότερα από το άλλο άκρο στην έξοδο του χωριού και πιο πέρα ακόμη το Κυριακοχώρι. Σήμερα το Γαρδίκι αποτελεί Τοπική Κοινότητα του καλλικρατικού Δήμου Μακρακώμης - Σπερχειάδας.